Фільм "Крок вперед 4: революція" у 3D. Зовсім не брудні танці - рецензія

afisha.tochka.net про головний танцювальний фільм літа як ідеальний мотиватор до відпустки.

27 липня 2012, 15:51

Черговий представник танцювальних постановок, що перекочували на кіноекран, "Крок вперед 4: революція", нагадує літній радіохіт - невпорядкований, передбачуваний і нав'язливий, але, ймовірно, вилетить із голови в перший же день вашого повернення до офісного кулера. Цей фільм чудово пасує до всюдисущих довгих спідниць і сандалів, заманюючи невибагливого глядача кей-артом у стилі обгорток відеокасет з еротичними стрічками.

Сюжет цього бездоганного відпускного кінохіта танцює навколо класичної парочки, таких собі сучасних Бейбі та Джонні з "Брудних танців" зразка 2012 року, розділених соціальним статусом, та об'єднаних любов'ю до танців на пляжах сонячного Маямі. Молодий хлопчина на ім'я Шон (Раян Гузман) не хоче думати - він хоче виграти сто тисяч доларів від YouTube, тож організовує низку вуличних танцювальних флеш-мобів. Молода дівчина на ймення Емілі (Кетрін МакКормік) не хоче повертатися до похмурого Клівленда, щоб працювати в татуся-мільярдера - вона прагне реалізувати свої амбіції й вибороти місце в танцювальній студії. Стежки наших героїв перетинаються на вечірці в дорогому готелі, й, о диво, саме танець упевнено допомагає молодим закоханим досягати мрій і протистояти злісним капіталістичним реаліям.

До речі, зло у "Кроку вперед 4" доволі ефемерне й невиразне: цілій команді хороших хлопців і дівчат протидіє якийсь непевний молодий клерк Тріп (Томмі Дьюї) і влада інвестиційного бізнесу в образі батька Емілі (Пітер Ґаллахер). Немає тут і звичного для попередніх частин франшизи змагання між танцювальними колективами.

Автори сценарію, очевидно, вирішили, що головна інтрига фільму - загроза забудови району - слабенька така собі інтрига, недостатньо переконлива, тож написали, про всяк випадок, іще кілька конфліктних ліній. То сестра заганяє Шона на нормальну роботу, то батько ставить перед Емілі ультиматум, то група не приймає нову учасницю, то закохані голубки розсваряться...

У підсумку отримуємо покалічену драматургію, яку, однак, затьмарює вражаюча хореографія - переконливіша, ніж гра більшості акторів фільму. Сама лише танцювальна сцена в музеї сучасного мистецтва варта того, щоб просидіти всі дев'яносто дев'ять хвилин у цих надокучливих окулярах. Утім, чудово поставлені танцювальні номери, приправлені підхожими для 3D ракурсами, надають стрічці клаптевої кліпової стилістики, де крізь масовку де-не-де проглядаються засмаглий торс головного героя й білосніжні зуби його коханої.

Попри чи не найнудніший сценарій в історії кіно, молодий режисер Скотт Спір у "Крок вперед 4" створює цілий маленький пляжний світ - на вулицях його Маямі не торгують наркотою, а витанцьовують на дахах автомобілів, тут немає стереотипних американських товстунів - навколо самі молоді красунчики, а всесильних бізнесменів переконують танці, а не цифри. Вся ця казка оздоблена чистими контрастними кольорами, гучними бітами й насиченими банальностями діалогами, і дуже нагадує ретельно промальовану комп'ютерну гру.

Безперечно, "Крок вперед 4" порадує всіх прихильників попередніх частин цього кіносеріалу, спраглих до гарних рухів, засмалених сонцем тіл і присмаченого коктейлями настрою. Цей фільм не віднесе на пляж і не помаже спинку сонцезахисним кремом, але може надихнути написати заяву на відпустку.

• Підпишіться на нашу сторінку "Афіша Києва" в facebook! Ви не пропустите наші найкращі публікаціі, а також отримаєте доступ до безлічі розіграшів, конкурсів, розваг та ексклюзивної інформації.