Старшому синові - млин. Фільм "Спадок Борна" - рецензія

afisha.tochka.net про те, чому спадкоємці історії про Джейсона Борна виявилися не марнотратними.

31 серпня 2012, 20:19

Українська прокатна назва нового фільму про Борна, який, як виявилося, зовсім про іншу людину, відрізняється від російської. Там придумали назвати фільм "Еволюція Борна", побоявшись, мабуть, якихось пристойних асоціацій з "Трон: Спадщина" і непристойних типу: "Чё за фильм? "Наследство Борна"? Гы-гы".

"Еволюція Борна" - це, мабуть, хороша назва для того, аби охарактеризувати процес, який стався з сагою, але "Спадок" - набагато краще характеризує те, за що героєві нового фільму Аарону Кросу (Джеремі Реннер) доводиться красиво вигрібати на протязі всієї більш ніж двогодинної картини.

Чим хороші перезапуски подібних саг: творці не обтяжують вас необхідністю згадати все, що відбувалося в попередніх серіях. Сюжет "Спадку Борна" розгортається паралельно тому, як в 3-ій частині кіносеріалу - "Ультиматум Борна" - все рухається до викриття відразу декількох секретних програм ЦРУ. У горах Аляски агент і продукт секретної програми "Аутке" Аарон Крос виконує тренувальне завдання. Тренування фінішує в хатині в компанії ще одного, вигнаного в глушину агента.

Поки герой Джеремі Реннера мальовничо волочився по горах, хмурився від виття вовків і досяг досконалості в художніх стрибках через прірву, ЦРУ разом з ФБР, побоюючись, що історія з Борном завдасть непоправної шкоди держбезпеці, вирішують знищити всіх причетних до поточних секретним проектам. Кросс напружено і меланхолійно чекав повернення з тренувального завдання в хаті в горах, аж раптом за ним і його колегою вже вилетіли.

Аарон явно подумує розграбувати тамтешній запас рятівних для нього таблеток і стати новим Борном але тут, почувши підозрілий шум, вискакує зі зрубу, який (разом із запасом медикаментів) через мить вражає ракета. Друга спроба вбити агента Кросса (в цей час, до речі, без особливого опору труять агентуру і розстрілюють вчених по всьому світу), завершується внічию. Крос підлаштовує власну загибель, а секретчики у Вашингтоні думають, що можна переключиться на більш складні завдання. Аарон тепер, хоч і значиться покійником, але спати спокійно не може - потрібні рятівні пігулки і він відправляється на полювання за дозою.

Власне, все інше - класична "борновская" гонитва, через гори, через відстані. Наш новий Борн буде розшукувати таблетки, зустріне прекрасну даму в біді і вже разом з нею буде тікати від найнебезпечніших людей світу.

При всій знакомости повороту, від цього нова історія тільки виграє: вона римується зі попередніми картинами з Меттом Деймоном, від неї віддає свіжістю якщо не гір Аляски, то зірки Джеремі Реннера, яка доповнюється Едвардом Нортоном в ролі вимушеного лиходія.

За винятком того, що все найбільш напружене в картині відбувається на початку (особливо наповнена саспенсом сцена очікування в гірській хаті на Алясці), у творця фільму і беззмінного сценариста всіх "Борнів" Тоні Гілроя вийшло зробити не просто черговий бойовик. "Спадщина Борна" - цілісний, динамічний екшн, який не розчарує ані фанів Борніани, ані любителів жанру.

• Підпишіться на нашу сторінку "Афіша Києва" в facebook! Ви не пропустите наші найкращі публікації, а також отримаєте доступ до безлічі розіграшів, конкурсів, розваг та ексклюзивної інформації.