Сутінки. Сага. Світанок. Частина 2: ефектний фінал культової історії кохання

Читайте рецензію на фінальний фільм вампірської саги.

Катерина Тугушева
Катерина Тугушева
журналіст afisha.tochka.net
16 листопада 2012, 13:27

Чотири роки масового божевілля тінейджерів усього світу. Багатомільйонні касові збори і тиражі. Культова сага "Сутінки" добігла кінця - на екрани вийшов останній фільм франшизи "Сутінки. Сага. Світанок. Частина 2".

Творці фільму на чолі з режисером Біллом Кондоном обіцяють "грандіозний фінал безсмертної саги" - так свідчить слоган фільму. Не всі погодяться з тим, чи вийшов фінал грандіозним, але видовищним і захопливим - це точно. Для фанатів саги, звісно. Противники франшизи розкритикують фільм в пух і прах, тому не дивіться його, якщо ви не прихильник сутінкової саги. Всім буде краще.

Отже, фільм починається яскраво і потужно - зі сцени, на якій закінчилася перша частина "Світанку". Белла - новонароджений вампір. Вона звикається зі своєю природою, зі своєю новою роллю. Дуже барвистим і яскравим вийшло її перше полювання, зустріч із донькою, наполовину вампіром, наполовину людиною (занадто комп'ютерною), і чоловіком Едвардом. Тепер вони обидва - безсмертні, красиві та суперсильні. Але їхнє щасливе життя тривало недовго. Могутній клан Вольтурі, дізнавшись про незвичайну дитину, йде війною на Калленів. Вони збирають армії, готуючись до битви, битви не на життя, а на смерть. І ось тут на всіх, хто читав оригінальний роман, чекає сюрприз. Сценаристи зробили несподіваний хід, що відрізняється від подій книги. Це було надзвичайно і непередбачувано. Навіть якщо ви не читали книгу.

Режисерові Біллу Кондону вдалося передати всі ключові моменти роману, в чому йому допомагала сама письменниця Стефані Майєр. Вона разом з Мелісою Розенберг працювала над сценарієм картини.

У цілому фільм "Сутінки. Сага. Світанок. Частина 2" вийшов ефектним, більш видовищним і не таким похмурим, як перша частина, у фільмі з'явилося багато комічних моментів. Окремо варто відзначити хороші спецефекти, чарівливі пейзажі Канади, де проходили зйомки, якісну роботу операторів та гримерів і неймовірний саундтрек Картера Беруелла, який писав музику і для першого фільму. Таким чином, музика стала єднальною ланкою між усіма фільмами, передаючи і спогади героїв про їхню історію кохання (у фіналі Белла відкрила свої думки Едварду - нарешті він зміг зазирнути в її свідомість).

Незмінний акторський склад саги варто похвалити окремо. Крістен Стюарт, Роберт Паттінсон і Тейлор Лотнер не тільки подорослішали і змужніли, але й виросли в акторському плані.

"Сутінки. Сага. Світанок. Частина 2" - гідне завершення культової вампірської саги. Як би не критикували книги Майєр за примітивізм і наївність, вони стали основою мегауспішного проекту. Forever.

В українському прокаті "Сутінки. Сага. Світанок. Частина 2" з 15 листопада.