Кримінальний фарс, собака і білі кролики. Рецензія на фільм "Сім психопатів"

Читайте рецензію на новий фільм Мартіна МакДонаха.

Катерина Тугушева
Катерина Тугушева
журналіст afisha.tochka.net
26 січня 2013, 11:07

"Сім психопатів" (Seven Psychopaths) - другий фільм ірландського режисера Мартіна МакДонаха, творця гангстерської комедії "Залягти на дно в Брюззі". Це чорна комедія на межі трешу і абсурду, життєстверджуючий фільм про психопатів і краща комедія останнього часу. Тут все на вищому рівні - чудовий акторський склад, геніальні діалоги, добре продумана сюжетна лінія з несподіваними поворотами, відмінний британський гумор та іронія. Фільм з атмосферою абсурду і легкого марення, стьоб над усіма штампами кримінальних бойовиків, але при цьому - з глибоким змістом.

Сценарист-невдаха Марті (Колін Фаррелл) ось уже кілька років не може дописати свій сценарій - крім назви "Сім психопатів" у нього нічого немає, навіть самих психопатів. Через творчу кризу він багато п'є, а друзі допомагають йому з ідеями. Його приятелі Біллі (Сем Рокуелл) і Ганс (Крістофер Уокен) промишляють тим, що викрадають собак і повертають їх за винагороду. Одного разу вони вкрали маленького шітцу - улюблену собаку психуватого бандита Чарлі (Вуді Харрельсон). Тут то і починається хаос і плутанина, справжній театр абсурду.

Режисерові вдається змішати чорний гумор, стьоб, іронію, кров і жорстокість в потрібних пропорціях, створивши бездоганний фільм, де кожна хвилина - справжнє задоволення. Тут кожен герой - колоритний типаж, кожен - по-своєму псих. Фаррелл, Уокен, Харрельсон, Рокуелл і Том Уейтс зі своїм білим кроликом - всі вони чарівні в своїх образах і монологах. Взяти хоча б цей:

- Я прийду вбити тебе у вівторок.

- Добре, я вільний у вівторок.

- А знаєш, у вівторок мені незручно. Можна я передзвоню?

Деякі сцени змусять реготати, деякі - майже плакати, інші просто плескати від захвату! Наприклад, епізод з бійнею на цвинтарі і монолог Сема Рокуелла, або історія Вейтса - квінтесенція всіх тих штампів і стандартних сюжетних ходів, які ми звикли бачити в бойовиках.

"Сім психопатів" - стильна і розумна комедія з нестандартним сценарієм. Давно не виходило настільки по-справжньому гарного кіно. Без сумнівів, "Сім психопатів" стане класикою, і фільм розберуть на цитати. Любителям жанру дивитися обов'язково.

• Підпишіться на сторінку tochka.net в facebook! Ви не пропустите наші найкращі публікації, а також отримаєте доступ до безлічі розіграшів, конкурсів, розваг і ексклюзивної інформації.