Каннський кінофестиваль 2016: огляд головних прем'єр вікенду

Анна Дацюк
Анна Дацюк
журналістка
16 травня 2016, 18:20
Новини афіші
© facebook.com/Festival-de-Cannes-Page-Officielle

Останні кілька днів червона доріжка перед кінозалом "Люм'єр" в Каннах не втомлюється приймати зірок європейського та американського кіно. На набережній Круазетт проходить 69-й Каннський кінофестиваль, і за минулий вікенд тут встигли показати кілька картин, що схвилювали публіку і журі. Пропонуємо короткий огляд найгучніших і цікавих показів:

• "Сьераневада" (Основний конкурс)
    реж. Крісті Пую

Нова картина одного з найяскравіших представників Румунської нової хвилі. У 2005 році Пую показав "Смерть пана Лазареску" - прозаїчний і викривальний фільм, при цьому комічний, знятий у документальній стилістиці. Крісті зняв фільм про тотальну самотність, в якій опиняється людина перед обличчям смерті, а журі секції "Особливий погляд" дало йому головну нагороду.

Канни 2016: Сьераневада

"Сьераневада" знову стосується теми смерті: велика родина збирається разом на 40 днів з дня смерті батька головного героя. Режисер знову показав фотографічний реалізм, абсурд і гротеск, а також мало цілісного змісту. Але критики вже пишуть, що Пую краще всіх вдається виводити з рівноваги глядача і домагатися в художньому фільмі природності, що нагадує невимушену імпровізацію.

• "Фінансовий монстр" (Поза конкурсом)
    реж. Джоді Фостер

Джоді Фостер в четвертий раз стала режисером повнометражної картини, і тут же удостоїлася честі презентувати свій фільм в Каннах. Сюжет стрічки розгортається навколо Лі Гейтса (Джордж Клуні), відомого телеведучого, чиї фінансові поради зробили його справжнім гуру Уолл-стріт. Фактично, успішним його шоу зробила продюсер Патті Фін (Джулія Робертс). Один з глядачів шоу, скориставшись невдалою порадою Лі, втратив весь свій статок і тепер хоче відплати, він бере Гейтса в заручники в прямому ефірі.

Канни 2016: Фінансовий монстр

Фостер, як режисер, пропонує трилер з напруженим очікуванням, працюючи в окремому кіно-жанрі - hostage-фільм (від англ. "заручник"). На жаль, фільм отримав змішані відгуки. На тлі чудової гри Клуні і Робертс, головний недолік картини - відсутність саспенсу. Глядачі дивляться голлівудське кіно, в якому продюсери бояться "вбити" головних зірок і це, в цілому, проблема американського масового кіно.

• "Неруда" (Двотижневик режисерів)
    реж. Пабло Ларреін

Нова картина чилійця Ларреіна розповідає про період, коли за нобелівським лауреатом поетом Пабло Нерудою встановлюється стеження, після чого Неруда стає втікачем в своїй рідній країні в кінці 1940-х років через вступ в комуністичну партії. Гаель Гарсія Берналь тут зіграв Оскара Пелюшоно, невдачливого інспектора поліції, який переслідує Неруду. Розповідь у фільмі йде від імені слідчого, чий голос періодично звучить за кадром.

Канни 2016: Фінансовий монстр

Поки що фільм отримав лише позитивні відгуки. Режисера хвалять за те, що "Неруда" з потенціалом біографічної драми, насправді вийшов справжнім нуаром з елементами комедії в дусі фільмів Уеса Андерсона. Тим часом Бернал отримав схвальні відгуки про свою гру, багато хто називає роль поліцейського Оскара його кращою акторською роботою.

• "У тихому болоті" (Основний конкурс)
    реж. Брюно Дюмон

Черговий фільм Дюмона в Каннах цього разу якісно відрізняється від похмурих драм "Людяність" і "Фландрія", які отримали свого часу приз журі Каннського кінофестивалю. "У тихому болоті" - божевільна комедія. Літо 1910 року. Кілька туристів, які відпочивали на прекрасних пляжах Атлантичного узбережжя, безслідно зникли. Інспектори Машан і Мелфой вважають, що ці загадкові події пов'язані з тихою бухтою, де живе сімейка поромників Брефор на чолі з батьком на прізвисько Безсмертний.

Канни 2016: В тихому болоті

Там же, у власному маєтку, літо проводить сім'я ван Петегемів, буржуа-декадентів. Клани ворогують, а юні Малюта Брефор і Біллі ван Петегем закохані одне в одного, як Ромео і Джульєтта. Детективна і романтична історії переплітаються і посилюються тим, що одна з родин - суцільно канібали, а інше - суцільно злодії.

В абсурдному ключі Дюмонт іронізує над серйозними темами класової боротьби і моральних обмежень. Його герої левітують, здійснюють хрестові походи, вдаються до канібалізму і інцесту. Моторошнувата комедія Дюмона, вочевидь, хоч і налякала, але залишила критиків задоволеними.

• "Танцівниця" (Особливий погляд)
    реж. Стефані Ді Гіусто

Новий фільм Стефані Ді Гіусто був цікавий аудиторії вже самим синопсисом. Це біографічна картина про групу експериментаторів танцю в кінці 19 століття. В основі фільму історія життя Лої Фуллер - легендарної танцівниці, засновника стилю модерн. Тут її зіграла Стефані Соколінскі. Лілі-Роуз Депп в "Танцівниці" приміряла роль Айседору Дункан - знаменитої танцівниці-новатора і засновниці вільного танцю.

Канни 2016: Танцівниця

На жаль, не дивлячись на те, що в продюсери фільму записані бельгійські режисери брати Дарденн, на ділі "Танцівниця" абсолютно не вразила критиків, які назвали картину "безглуздим кружлянням в балахонах під музику Вівальді". Режисер не зуміла розкрити всі тонкощі епохи модерну і колосальні зміни в мистецтві тих часів.

• "Тоні Ердманн" (Основний конкурс)
    реж. Марен Аде

Даний фільм поки що отримав найтепліший прийом в Каннах. Інез - невротична кар'єристка, що зазирає до батьків на вогник тільки для галочки. Напередодні свого дня народження вона їде у відрядження до Румунії, не підозрюючи про те, що її батько, невиправний жартівник Уінфрід, відправляється за нею слідом, щоб провести більше часу з дочкою хоча б на честь свята.

Канны 2016: Тоні Ердманн

Протягом усього фільму батько ставить в незручне становище дочку: переодягається в клоуна, заявляється на корпоратив дочки і представляється послом США, то бізнесменом Тоні Ердманном.

Картині влаштували овації вже не середині сеансу. Критик хвалять Марен Аде за вміле поєднання дотепної комедії і щирої і тонкої сімейної драми. Цілком можливо, що "Тоні Ердаманн" візьме одну з головних нагород Канн.

• "Служниця" (Основний конкурс)
    реж. Пак Чхан Ук

Скандальний південно-корейський режисер привіз до Канн новий фільм, який лише на перший погляд здається надто традиційним. У центрі сюжету майстерна злодійка і геніальний шахрай. Дія відбувається в 30-х в окупованій Японією Кореї. Талановиті і безпринципні злочинці об'єдналися і творять свої справи із завидною ефективністю і частотою, обкрадаючи токійських багатіїв і завжди уникаючи поліції. Їх нова, снайамбітніша справа, може стати фатальною для везучих шахраїв.

Канни 2016: Служниця

Фільм складається з трьох розділів, і в кожному події розказані по-новому, від імені іншого персонажа. Картину Пака Чхан Ука в цілому називають хорошою завдяки грі з жанровими кліше, і тим, як "по-хічкоківськи" режисер ховає в ретро-драмі справжнісінький еротичний трилер з лесбійськими мотивами.

• "Учень" (Особливий погляд)
    реж. Кирило Сєрєбрєнніков

Російську "делегацію" в цьому році в Каннах представляє Сєрєбрєнніков, що раніше вже привозив на фестиваль драму "Зрада". Його новий фільм знову привернув інтерес, і "Учневі" прогнозують нагороду екуменічного журі.

Школяр, що виріс з матір'ю-одиначкою і не знав батька, захоплюється релігією і починає говорити практично завжди цитатами з Біблії. Веніамін не тільки керується тим, що там написано, але і примушує до цього оточуючих. Як не дивно, керівництво його школи не чинить опір, і з подачі старшокласника дівчатам забороняють бікіні в басейні, освячується спортзал, а сам Веніамін навіть приносить до класу величезний хрест. Його головним суперником виступає вчителька біології, що відстоює теорія еволюції.

Канни 2016: Учень

Серед головних достоїнств фільму - його прямолінійність і сміливість в зображенні насущних хворих точок не тільки Росії, але і всієї Евопи - антисемітизм, гомофобія, релігійний фанатизм. У Каннах вже кілька країн проявили до фільму великий прокатний інтерес.

• "Славні хлопці" (Поза конкурсом)
    реж. Шейн Блек

Один з найбільш очікуваних показів поза конкурсом - нова шпигунська комедія від Шейна Блека, автора "Поцілунку на виліт" і "Смертельної зброї", пройшла при повному аншлагу. Рассел Кроу і Райан Гослінг тут грають детективів, які стали друзями мимоволі. Найманий охоронець Джексон Хілі і приватний детектив Холланд Марч змушені працювати в парі, щоб розплутати справу про зниклу дівчину, що обертається злочином століття. Дія розвивається в 1977 році, а в кадрі виблискує неон і звучить диско.

Канни 2016: Славні хлопці

Захвату фільм у критики не викликав, втім, нічого поганого про комедію Блека поки не написали. Картину називають в міру розважальною, хоча скаржаться на те, що всі жарти автори фактично видали в численних трейлерах і практично не залишили інтриги для фільму. Проте, головна прикраса "Славних хлопців" - неймовірна хімія між Гослінгом і Кроу, які зуміли довести свій комедійний талант.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Всі найяскравіші та найцікавіші новини дивись на головній сторінці жіночого онлайн-ресурсу tochka.net