Огляд редакції: Іран, Швеція, Данія, Німеччина або Австралія?

Дар'я Литвинова
Дар'я Литвинова
журналіст розділу afisha
23 лютого 2017, 08:01
Новини афіші
Оскар 2017: фільми іноземною мовою

У 2017 році на Оскар претендують Австралія — "Танна", режисери Мартін Батлер і Бентлі Дін, Німеччина — "Тоні Ердманн", режисер Марен Аде, Данія — "Моя земля", режисер Мартін Зандвліет, Іран — "Комівояжер", режисер Асгар Фархаді, Швеція — "Друге життя Уве ", режисер Ханнес Холм. Всі роботи досить цікаві і загалом зрозуміло, чому вони привернули увагу кіноакадеміків.

Австралія: "Танна"

реж. Мартін Батлер і Бентлі Дін

Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Танна

Дуже цікавий експеримент. Зворушлива і драматична історія, заснована, як сказано в промо фільму, на реальних подіях. "Танна" цілком могла б потрапити в номінацію "Кращий документальний фільм". Режисер Мартін Батлер провів рік на одному з крихітних островів Вануату, знімаючи реальних людей, скрупульозно документуючи їхній побут, ритуали і звичаї. Роботи акторів-аматорів зачіпають своєю щирістю і дитячою безпосередністю, вони не грають, вони дійсно проживають історію своїх персонажів, без дурнів. Велика частина племені грала роль самих себе. Наприклад, справжній вождь в ролі вождя демонструє фото, на якому він знятий на прийомі у королеви Єлизавети. Розіграні епізоди гармонійно вплітаються в документальну канву.

Дія відбувається на маленькому острові Танна, що наполовину складається з джунглів, наполовину з діючого вулкана. Красива дівчина Вава і онук вождя племені Дейн закохані один в одного і рішуче налаштовані стати подружжям. Але тут втручається політика. Щоб припинити війну з сусіднім плем'ям, рада на чолі з вождем вирішує видати Ваву заміж за воїна звідти. Думка дівчини не враховувається. Не в силах скоритися, Вава і Дейн збігають удвох. Тепер за ними полюють і одноплемінники і ображені сусіди. Пощади за непослух не буде.

Німеччина: "Тоні Ердманн"

реж. Марен Аде

Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Тоні Ердманн

Подія європейського кінематографа, "Тоні Ердманн" став сенсацією в Каннах, але не виграв ні в одній категорії, номінувався на "Золотий Глобус", але нагороди не отримав. Жанр "Тоні Ердманн" визначити складно. Скрізь пишуть, що це комедія, але смішні епізоди перемежовуються з відверто драматичними. Все як у житті.
Одинокий батько, учитель музики, приїжджає в гості до не менш самотньої дочки. Доньці 40 років, вона нервова худа блондинка, яка присвятила життя кар'єрі. Дві абсолютно різних людини. Вінфред Конраді, чия відсутність такту, емпатії і специфічне почуття гумору стає джерелом більшої частини комічних сцен фільму, намагається налагодити зв'язок з дочкою Інес і викликає своє альтер его, блазня Тоні Ердмана. Ця гра, яка не мала на увазі нічого поганого, мало не руйнує кар'єру і налагоджене життя Інес. Замаскувавшись під гротескну комедію, перед нами розігрується екзистенційна драма: чи можуть дві людини взагалі налагодити зв'язок і зрозуміти один одного, чи кожному судилося прожити своє життя роз'єднано.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Данія: "Під піском"

реж. Мартін Зандвліет

[img section="" desc="Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Під піском"][/img]

Драма про полонених солдатів німецької армії в післявоєнній Данії. Ці молоді хлопці, практично юнаки потрапляють в розпорядження датського сержанта Расмуссена і отримують завдання витягти і знешкодити міни, закладені нацистськими частинами на всьому західному узбережжі півострова Ютландія. Завдання для юних і недосвідчених практично непосильне. Історія про спокуту, помсту і милосердя і пошук відповіді на питання: "Чи повинен відповідати син за батька?". Це також спроба Данії осмислити своє минуле, так як використання німецьких дітей для розмінування територій вважається одним з найжорстокіших вчинків датської влади. Фільм "Під піском" отримав найвищу нагороду на міжнародному кінофестивалі в Гетеборзі.

Іран: "Комівояжер"

реж. Асгар Фархаді

Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Комівояжер

Фільм оскароносного іранця Асгара Фархаді, який змусив говорити про себе весь світ після "Розлучення Надера і Сімін". Режисер показав свій стиль: майстерний розвиток розповіді, точний психологізм і драматизм. А за вміння створити атмосферу саспенсу, і посилювати напругу до її кульмінації, Фархаді постійно порівнюють з Хичкоком. Його друга номінація на Оскар виявилася досить скандальною. Після інавгурації Трампа Фархаді заявляв про свій бойкот Оскара, оскільки був шокований висловлюваннями президента США про близькосхідних емігрантів.

Творча і інтелігентна пара Емада і Рани живуть мирно і щасливо. Днем працюють, а ввечері репетирують постановку п'єси Артура Міллера "Смерть комівояжера". Все руйнується, коли їм доводиться переїхати. Як з'ясувалося, раніше в їх новій квартирі жила дівчина з неоднозначною репутацією. І її знайомий навідався до Рани, коли Емада не було вдома.

Швеція: "Людина на ім'я Уве"

режисер Ханнес Холм

Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Друге життя Уве
Оскар 2017: фільми іноземною мовою. Людина на ім'я Уве

У Швеції "Людину на ім'я Уве" подивилася кожна шоста людина. А причина такої популярності напевно в тому, що кожен швед, а можливо і просто європеєць, впізнає в Уве самого себе. Такий сферичний швед в вакуумі. Раціональний, відповідальний, принциповий і педантичний. Але при цьому абсолютний демократ: в його очах рівні всі: і геї, і емігранти з Ірану, і статевозрілі юнаки, і люди похилого віку — всі ідіоти, за всіма треба пильнувати. Уве все контролює, спостерігає за кожною дрібницею, а недотримання інструкції може звести його з розуму. Він цар і бог свого маленького містечка, хоча з правління офіційно його давно виключили через авторитаризм. Але іронія в тому, що варто Уве дійсно припинити наглядати за ситуацією, катастрофи слідують одна за одною. Так що суїцид на сьогодні доведеться відкласти. А з депресії, викликаної смертю дружини, Уве врятують нові сусіди. За двома маленькими дівчатками потрібен догляд.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Всі найяскравіші та найцікавіші новини дивись на головній сторінці жіночого онлайн-ресурсу tochka.net