"Музика, освіта, наука — заради миру": у Києві відкрили першу у світі музичну кафедру ЮНЕСКО

На честь події симфонічний оркестр "Київ-Класик" дав концерт під орудою Германа Макаренко на Майдані Незалежності

tochka.net
tochka.net
автор
10 марта 2023, 19:00
Новости афиши
Диригент Герман Макаренко з симфонічним оркестром "Київ-Класик" © пресслужба

9 березня відбулося урочисте відкриття першої у світі музичної кафедри ЮНЕСКО "Музика, освіта, наука — заради миру" в Національній Музичній Академії України ім. П.І.Чайковського. Подія розгорнулася одразу на двох майданчиках — Майдані Незалежності та фойє Великої зали Національної музичної академії.

Дата події була вибрана не випадково. По-перше, 9 березня — день народження Великого Кобзаря, символу нашої нації, Тараса Шевченка. А, по-друге, саме цього дня, рік тому — 9 березня 2022 року відбулася мистецька акція "Вільне небо/Free Sky". Під звуки канонади між повітряними тривогами музиканти симфонічного оркестру "Київ-Класик" під орудою Германа Макаренка зіграли концерт на Майдані Незалежності на підтримку заклику народу та Президента України до світових лідерів щодо закриття неба.  

Ми хочемо, щоб музика миру, музика життя у нашому виконанні дійшла до серця кожного мешканця вільного світу та лідерів цих країн і допомогла їм знайти рішення, яке б зробило безпечним українське небо, під яким ми виступаємо,
— наголосив артист ЮНЕСКО в ім’я миру Герман Макаренко.

Трансляція мистецької акції відбулася наживо в ефірі єдиного марафону усіх телеканалів України, а потім її транслювали понад 300 провідних ЗМІ світу, які назвали цей безпрецедентний концерт символом незламності.

З цього року такий виступ стане традиційним – кожного 9 березня музиканти гратимуть на Майдані Незалежності ще й на честь заснування музичної кафедри ЮНЕСКО "Музика, освіта, наука — заради миру" в Національній Музичній Академії України ім. П.І.Чайковського. 

Вільне небо/Free Sky
Рік тому, 9 березня 2022 року, відбулася мистецька акція "Вільне небо/Free Sky" © пресслужба

У вищих навчальних та наукових закладах України діють декілька кафедр ЮНЕСКО у гуманітарних галузях, а музична, яка відкрилась в академії, поки що єдина у світі.

Вона буде популяризувати українську культуру в Європі й світі та презентувати нашу країну і нашу музичну академію та її досягнення. Наша перевага полягає в тому, що музика як символ єднання націй, держав і континентів може достукатися до всіх сердець. На сьогодні ми формуємо кафедру як структурний підрозділ і надалі будемо реалізувати наші освітні та державні проєкти,
— сказав проректор з навчальної роботи Національної музичної академії Віктор Бондарчук.

Герман Макаренко
Герман Макаренко тепер керуватиме музичною кафедрою ЮНЕСКО "Музика, освіта, наука — заради миру" в Національній Музичній Академії України ім. П.І.Чайковського © пресслужба

Представниця ЮНЕСКО К'яра Децці Бардескі відзначила, що музика є дуже важливою сферою життя, яку варто підтримувати під час війни.

Як ви знаєте ЮНЕСКО допомагає Україні справлятися з наслідками війни. Близько 240 пам’яток культури були пошкоджені внаслідок російської агресії. ЮНЕСКО допомагає відновити культурний спадок країни та також підтримує сферу культури, а саме артистів музикантів продюсерів та ін. Створення кафедри є важливим кроком у цьому напрямку,
— сказала пані К'яра.

ЮНЕСКО
Представниця ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі; артист ЮНЕСКО в ім’я миру і керівник музичної кафедри ЮНЕСКО Герман Макаренко; координаторка системи ООН в Ук © пресслужба

Завдяки Програмі UNITWIN/Кафедри ЮНЕСКО при вищих навчальних та наукових закладах України діють спеціалізовані кафедри, які сприяють розвитку міжнародної наукової співпраці. Програма допомагає покращати діяльність вищих навчальних закладів, подолати прогалину знань, мобілізувати університетський досвід і співпрацювати у рамках Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року. 

Програма UNITWIN/Кафедри ЮНЕСКО започаткована у 1992 році та підтримує створення кафедр ЮНЕСКО і мереж UNITWIN у ключових пріоритетних галузях, що стосуються сфер компетенції Організації — освіта, природні та соціальні науки, культура і комунікації. Сьогодні у світі діє 851 кафедра ЮНЕСКО у понад 115 державах-членах.

У вишах та наукових закладах України створено і діють 10 кафедр ЮНЕСКО у галузях філософії людського спілкування, застосування інформаційних та комунікаційних технологій в освіті, превентивної освіти та соціальної політики, екології техногенних регіонів, кріобіології, прав людини та демократії.


ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999