Новий "Темний лицар": там, де кращі б'ють хороших - рецензія

afisha.tochka.net про те, чому останній фільм Нолана про Бетмена все ж є головним блокбастером літа.

25 липня 2012, 11:48

Спробуйте пригадати, що було у двох попередніх картинах про Бетмена і, готові побитися об заклад, у вас не вийде витягнути з пам'яті навіть половину з ключових подій "Бетмен: Початок" і "Темного лицаря"?

Так, не можна забути Джокера з другого фільму, який затьмарив самого головного героя - таким уже був Хіт Леджер і наступні меми на кшталт "варювоннакілмі" та "why so serious?". Але все інше?

Режисер Крістофер Нолан двома попередніми фільмами показав, що вміє проектувати свої більш ніж двогодинні портативні парки розваг: усе похмуре, іскристе, але захоплююче розгортається, і з тріском згортається протягом двох з половиною годин просто у глядацькому залі. Причому, робить це він у своєму власному, добре пізнаваному стилі, в рамках якого режисер дуже добре працює саме над атмосферою, квітами, музикою, деталями, підбором тільки найкращих виконавців - а не дбає про те, щоб зміст подій на екрані врізався в пам'ять. Так воно, схоже, буде в Нолана й далі.

З новою картиною "Темний лицар: Відродження легенди" з часом, найімовірніше, відбудеться приблизно те ж саме, що і з попередніми двома - забудете геть усе. Зате пам'ятатимете, що на американських гірках Нолана ви покаталися славно: ось вам замість вашої фотографії з божевільним обличчям у вагончику ваші ж захоплені коментарі в мережі та тролінг тих, кому новий фільм Нолана не припав до душі.

Рвана, насичена старими й новими персонажами зав'язка фільму "Темний лицар: Відродження легенди" трохи нагадала "Червоні вогні", які нещодавно стартували у прокаті: в якісь хвилини тягне схопитися й усе записувати. Потім усе вирівнюється, щоб, звичайно, в кінці вся ваша система "хороший-поганий" із тріском розвалилася.

Брюс Вейн у новому фільмі знову стане перевдягатися в Бетмена через пришестя чергового лиходія, який прибув знищувати Готем Сіті. Суперлиходій Бейн виявляється розтовстілим, мабуть, не тільки на тренуваннях у качалці Томом Гарді. Від останнього тут будемо бачити тільки очі - поява його губ у одному з кадрів по ідеї має викликати добре помітні дівочі видихи у глядацькому залі.

Чоловікам тут теж дістанеться дещо з найкращих губ у сучасному кіно. Енн Хетевей, героїня головної мелодрами минулого року - фільму "Один день" - перевтілиться в Жінку-Кішку. Вона в потрібний момент сяде в цікаву позу на мотоциклі й увесь фільм віртуально змагатиметься з Маріон Котійяр за серце мільйонера-лицаря Вейна. І до самої розв'язки, до речі, неясно, хто з цих двох талановитих красунь переможе.

Від частоти, з якою Нолан у цьому фільмі запалює нових зірок і змахує пил зі старих, починає остаточно рябіти в очах при появі в кадрі Джозефа Гордона-Левітта в образі офіцера Блейка. Про те, чому заради нього довелося майже на весь фільм покласти героя Гарі Олдмана до реанімації, а сам Блейк половину фільму вартує на мосту автобус зі школярами, ми дізнаємося тільки в кінцівці.

Нолан у допомогу головному лиходієві в масці закликає весь пролетаріат Готема. Вони беруться трощити й чинити самосуд над багатими, коли вони дізнаються всю правду з кінцівки попереднього "Темного лицаря" про те, що геройство Гарві Дента - розводняк. Їх добиває ще й звістка про те, що всі вони однаково помруть від потужної атомної бомби - на те воля супер-суперлиходія Раса аль Гула ще з часів першої серії. У кінцівці сильно ослаблений, але згодом ментально й фізично зміцнілий Бетмен рятує Готем від усієї цієї суміші Occupy Wall Street з ісламськими терористами на чолі.

У новому фільмі Нолана є все, чого можна чекати від подібних картин із геніальним набором виконавців і унікальним, трохи медичним почерком автора, який, утім, знає свою справу. Немає тільки того, заради чого варто йти на це у 3D або IMAX - бюджети пішли явно в інший від спекулятивних спецефектів бік.

"Темний лицар: Відродження легенди" - дуже авторський блокбастер із прекрасними виконавцями - займає гідне місце в рейтингу найбільш значущих екшенів року. Десь між "Месниками" і "Прометеєм".

• Підпишіться на нашу сторінку "Афіша Києва" в facebook! Ви не пропустите наші кращі публікаціі, а також отримаєте доступ до безлічі розіграшів, конкурсів, розваг та ексклюзивної інформації.